שאלה שנשאלת פעמים רבות ולא רק ע"י ישראלים – "מתי לנסוע לתאילנד ?" כמובן שנושא חופשות בתי הספר והחגים בישראלי משחק תפקיד חשוב בקביעת מועד הנסיעה אך יש לקחת בחשבון גם גורמים נוספים הצפויים להשפיע על מידת הנאתכם מהביקור וגם על התקציב שלכם. בכתבה זו אפרט את העונות בתאילנד על יתרונותיהן וחסרונותיהן כך שתוכלו לשבץ את האינפורמציה בין השיקולים האחרים בקובעים את מועד יציאתכם לחופשה.
שני הגורמים העיקריים שישפיעו בצורה הניכרת ביותר על ביקורכם בתאילנד, הן מבחינת ההנאה והן מבחינת התקציב, הם עונות השנה ומזג האוויר (חום מצד אחד, גשמים עזים וסערות מצד שני) וכן עונות השיא (high Season) והשפל (low season) בתיירות בתאילנד שישפיעו על תקציבכם ועל על הנאתכם.
בטרם אדון בהרחבה וביתר פירוט בשני נושאים אלה, אקדים ואומר שבהחלט ניתן לבקר בתאילנד לאורך כל השנה אך רצוי מאד לדעת מראש ובאופן כללי את מזג האוויר הצפוי באזורים שונים של תאילנד שעלול להשפיע על תוכנית הטיולים שלכם וכן את עונות התיירות השונות (כולל חגים) שבהחלט יכולים להשפיע במידה ניכרת על תקציב הנסיעה.
♦ לתשומת לבכם: בנוגע לצפון תאילנד (צ'אנג מאי והסביבה) – החודשים מרץ-אפריל ידועים כחודשים הגרועים ביותר לביקור באזור בגלל חום רב, יובש ושריפות רבות (מתוכננות ולא מתוכננות) הגורמים לזיהום אוויר קשה כולל עליה דרסטית במחלות ריאה באזור – עדיף להמנע מביקור בצפון תאילנד בתקופה זו. מומלץ מאד לקרוא את הכתבה הזו (באנגלית) ==> מזג אוויר בצ'אנג מאי ובצפון בחודשים מרץ-אפריל
עונות השנה בתאילנד ומזג האוויר
בגדול ניתן לומר שבתאילנד יש 2 אזורי אקלים – טרופי בדרום וסאוואנה-טרופי בצפון. באזורי הצפון, צפון-מזרח ומרכז תאילנד (כולל בנגקוק) ניתן להבחין ב 3 עונות ברורות:
העונה החמה – מחודש מרץ ועד חודש מאי (טמפרטורה כ 35 מעלות) כאשר חודש אפריל נחשב לחודש החם ביותר של השנה והטמפרטורות בו יכולות להגיע בקלות ל 40 מעלות. יתכנו גשמים פה ושם במשך עונה זו
העונה הגשומה – העונה הגשומה נוטה להתחיל כבר לקראת סוף חודש מאי ונוטה להמשיך, עם הפוגות קצרות פה ושם, עד לחודש נובמבר. הטמפרטורות נעות בסביבות ה 30 מעלות אך הלחות גבוהה מאד ויכולה להגיע ל 90% לחות. למרות שעונה זו מתאפיינת בממטרים עזים, נדיר לראות גשם היורד ללא הפוגה יום שלם. החל מחודש יולי, צפויים ממטרים בכל יום, בדרך כלל בשעות אחה"צ המאוחרות או הערב והנמשכים כ 3-4 שעות. בתחילתה של העונה הגשומה הגשמים אינם חזקים מאד אך מופיעים לפתע וקשה לחזותם מראש. עם התקדמות העונה, הממטרים מתחזקים ומגיעים לשיאם בחודשים יולי/אוגוסט – אוקטובר. בחודשים אלה, צפויות סערות וייתכנו גם שטפונות באזורים שונים של תאילנד
♦ לתשומת לבכם: בצד המזרחי (קו סאמוי, קו פאנגאן) – עונת המונסונים היא מאוחרת יותר – מתחילה מאוקטובר ועד ינואר – וזו עונה גרועה לנסוע אליהם.
העונה ה"קרירה" – שמתי את המילה "קרירה" במרכאות מכיוון שמדובר בקרירות תאילנדית שבעינינו נראית אביבית-קייצית לכל היותר. אמנם בצפון ובעיקר במקומות הגבוהים הטמפרטורות יכולות להיות קרות בשעות הערב והלילה אך ברוב חלקי תאילנד מדובר על מזג אוויר שנחשב אצלנו אביבי – חמים (וקצת למעלה מזה) במשך היום ונעים מאד בשעות הערב. העונה ה"קרירה" מתחילה בחודש נובמבר וממשיכה עד לחודש פברואר.
באזורים הדרומיים של תאילנד – לעומת 3 העונות בחלקים האחרים של תאילנד, באזורים הדרומיים מדובר על 2 עונות בלבד – העונה החמה והעונה הגשומה. באזורי דרום תאילנד אין את העונה ה"קרירה" וההבדל בטמפרטורות בין 2 העונות איננו גדול. חשוב לשים לב לעובדה שהעונה הגשומה באזורים הדרומיים של תאילנד שונה כאשר מדובר בצד המערבי (Anadaman) ובצד המזרחי (Gulf of Thailand).
בצד המערבי (Andaman) – פוקט, קראבי וכדומה – העונה הגשומה מתחילה מוקדם יותר, בחודש מאי ונמשכת עד לחודש אוקטובר.
בצד המזרחי (Gulf of Thailand) – קוסמואי, קו טאו, קופאנגאן – רוב הגשם מרוכז בחודשים אוקטובר – דצמבר/ינואר.
מסקנה: עיירות הקייט, החופים והאיים של הצד המערבי (ים אנדאמאן עם קאו לאק, קראבי, קו לאנטה, קו ליפה ועוד) טובים בהרבה מאלה של הצד המזרחי (קוסמוי, קו פאנגן וכדומה). בחודשי הקיץ, מזג האוויר באיים המזרחיים טוב יותר ובחירתם לנופש בעונת הקיץ היא סבירה. אבל – אם אתם מגיעים לתאילנד בחודשים אוקטובר-מאי – הצד המערבי עדיף בהרבה. עונת הגשמים באיים המזרחיים (קו סאמוי וכדומה) היא מחודש אוקטובר ועד חודש ינואר וזו עונה גרועה לנסוע אליהם.
ישראלים רבים באים לתאילנד בחודשי הקיץ יולי – ספטמבר. אחת הטענות בה משתמשים כדי לדרבן את העדר הישראלי לשעוט לכיוון קוסאמוי היא ה"אגדה האורבנית" שבקו סאמוי יורד הכי פחות גשם בעונה זו.
לכן – כדאי לדעת:
♦ בחודשים יולי-ספטמבר – כמות הגשמים (בממוצע) בעיירת הקייט – הואה הין (Prachuap Khirikhan) – נמוכה יותר מאשר במקומות כמו קו סאמואי וקו פאנגן. מבט קצר במפת מזג האוויר האינטראקטיבית יראה לכם זאת. קישור למפת מזג אוויר של תאילנד ==> מפת מזג אוויר
♦ גם בצפון תאילנד, כמות הגשמים (בממוצע) בחודשים יולי/אוגוסט גבוהה בהרבה מאשר אזורי מרכז תאילנד כגון קנצ'נבורי וכדומה.
קחו בחשבון שבעלי אינטרסים שונים (גלויים וסמויים), הפועלים בפורומים השונים בעברית, מנסים לנתב את המטיילים הישראלים למקומות מסויימים. לכן, חשוב שתקראו מידע טוב ואמין ממקורות שונים ותישקלו היטב את מסלולי נסיעתכם בחודשי הקיץ (חודשי המונסונים) וקחו בחשבון גם את תנאי מזג האוויר באזורים השונים ברחבי תאילנד.
עונות התיירות בתאילנד
לעונות התיירות בתאילנד יש 2 השלכות חשובות – על מחירי בתי המלון ושירותים אחרים לתיירים וכן על הצפיפות במקומות המתויירים.
שיא העונה בתיירות לתאילנד הם החודשים נובמבר – פברואר (חודשי החורף באירופה, ארה"ב וגם בישראל) וזו גם העונה הנוחה ביותר מבחינת מזג אוויר ברוב חלקי תאילנד. מחירי בתי המלון בחודשים אלה מרקיעי שחקים (במיוחד באזורי הקייט) ובתי המלון מלאים עד אפס מקום.
במידה ואתם מתכננים ביקור בתאילנד בתקופה זו – הקפידו לבצע את ההזמנות הדרושות לבתי המלון, טיולים וכדומה מספיק זמן מראש. יש לשים לב גם למועדי חגים כגון כריסטמס וסילבסטר בהם בתי המלון פשוט משתוללים עם המחירים.
יש מיני שיא עונה גם בחודשים יולי-אוגוסט שהם זמני חופשות בתי הספר באירופה, ארה"ב וגם בישראל. למרות מזג האוויר הלא-נוח, המחירים בתקופה זו נוטים לעלות והצפיפות באזורים הפופולריים לתיירים גבוהה.
תקופת השפל בתיירות (low season) – למרות אי הנוחות המסויימת כתוצאה ממזג האוויר, לביקור בתקופה זו יש גם יתרונות – מחירים זולים של בתי מלון ושירותים אחרים לתיירים וכן חופים, איים ואתרים נוספים אינם סובלים מצפיפות והביקור בהם מהנה הרבה יותר.
לסיכום – כמה כללים שכדאי לשים לה בעת תכנון הטיול לתאילנד
* ניתן לבקר בתאילנד ולהנות מהארץ הנפלאה הזו לאורך כל השנה אך רצוי מאד לתכנן את הביקור, הטיולים והפעילויות השונות בהתאם למזג האוויר הצפוי באזור בו אתם מתכוונים לבקר. כבר שמעתי אמירות בפורומים השונים בעברית ש "גשם לא משבש כלום כי חם" ועוד דברים כגון אלה – אך קחו בחשבון שגשם (מדובר על מונסונים) יכול בהחלט לשבש וצריך לקחת זאת בחשבון !!
* השתדלו להמנע מביקור בצפון תאילנד (אזור צ'אנג מאי והסביבה) בחודשים מרץ-אפריל עקב זיהום אוויר קשה שנגרם כל שנה עקב החום הרב, היובש ושריפות רבות (מתוכננות ובלתי-מתוכננות) באזור המביא לעליה דרסטית במחלות ריאות בתקופה זו של השנה.
* תאילנד היא ארץ טרופית ויש בה סיכוי לגשם בכל יום מימי השנה. אין מקום בתאילנד שהוא "חסין מגשמים" ונושא החודשים הגשומים יותר או פחות אלה ממוצעים בלבד ואף אחד לא יודע מה יהיה מזג האוויר במקום מסויים דווקא בימים בהם תהיו במקום זה … קצת מזל לא מזיק אף פעם 😀
* במידה ואתם מתכננים להגיע באחד משיאי העונה – הקפידו לבצע את ההזמנות של בתי המלון, הטיולים והאטרקציות השונות מספיק זמן מראש – אחרת אתם עלולים למצוא את עצמכם עומדים בפני שוקת שבורה. במקום הרצוי תקבלו את המצוי ובמחירים גבוהים פי כמה.
* במידה ואתם מתכננים לבקר באזורים הדרומיים של תאילנד – שימו לב לשוני במזג האוויר הקיים בין הצד המערבי (פוקט, קראבי ועוד) ובין הצד המזרחי (קוסמוי, קופנגן, קו טאו ועוד). בתקופות המונסונים באזורים אלה – הפלגות לאיים שונים עלולות להיות מאד לא נעימות ואף מסוכנות. במקרים לא מעטים – הפלגות וסיורים ימיים עלולים להתבטל.
* לאלה שמתכננים צלילות ושנורקלינג באיי סורין ובאיי סימילאן (הטובים בתאילנד ונחשבים בין הטובים בעולם) – עונת השנורקלינג/צלילות באיים אלה מתחילה בנובמבר ומסתיימת לקראת סוף אפריל/תחילת מאי.
לסיכום: נסיעה לתאילנד הינה הוצאה כספית לא קטנה ולכן רצוי לשקול היטב לאן בתאילנד נוסעים ומתי !! אל תקשיבו לסוכני נסיעות גלויים/מוסווים אשר ינסו לכוון אותכם לאן שמתאים להם ולאו דווקא לכם – חפשו וקיראו חומר באינטרנט באתרים טובים וראויים.
לאחר כל הדברים הללו – לא נשאר אלא לאחל לכולכם ביקור מוצלח ומהנה בתאילנד !!
ד"ר דודו
♦ לקריאת כל תוכניות טיולי האיכות הפרטיים שלנו תאילנד ==> כל מגוון טיולי האיכות שלנו בתאילנד
♦ ליצירת קשר לתכנון טיול איכות פרטי ברמה גבוהה ==> צור קשר