הקדמה: רבים מתעניינים בנושא של עבודה בתאילנד ורצוי להפנים שתאילנד איננה מדינת הגירה טיפוסית כגון קנדה או אוסטרליה ואיננה מעודדת ו/או מחפשת כוח עבודה זר מעבר לים אלא להיפך – די מקשה בנושא הזה כמו ארצות רבות אחרות.
רבים טועים לחשוב, ובטעות כמובן, שברגע שכף רגלם תיגע באדמת הממלכה, הם יוצפו הצעות עבודה ובמשרות בכירות כמובן. ובכן, במציאות תאילנד לא "מחכה" לאף אחד ש"יגאל" אותה אל הקידמה ואף אחד לא יפרוש בפניכם שטיח אדום ברגע הנחיתה בתאילנד. המדינה עתירת כוח אדם פשוט וגם מקצועי ,כולל אקדמאים במקצועות רבים ומגוונים כגון מדענים, מהנדסים, רופאים וכדומה אשר רכשו השכלה מיומנת בתאילנד, אוסטרליה, יפן, אירופה וארה'ב.
חוקי העבודה: חוקי העבודה בתאילנד בנוגע לזרים ברורים ונוקשים ואינם מעודדים חברות מקומיות להעסיק זרים. ישנם מספר מקצועות שאסורים לזרים בכל מקרה דוגמאת מדריך תיירים , חקלאי או ספר (הרשימה ארוכה ומכילה כ 36 מקצועות שונים). ככלל – מעסיק יעדיף מקומי בשל השפה, השכר,המנטליות והתקשורת. שלטונות תאילנד נוקטים ביד קשה כלפי זרים הנתפסים עובדים ללא אישור – מאסר וגירוש מתאילנד.
אפשרויות ואופי עבודה:
1.רילוקשיין: נישלחתם לתאילנד ע"י חברה בארץ מוצאכם בא אתם מועסקים. במקרה הזה אתם מסודרים לגמרי וולא דאגות – החברה תדאג לכל הניירת והסידורים בתאילנד וכן המשכורת והתנאים יהיו נאותים ומכובדים .
2.עבודה מזדמנת: מאפיין צעירים שמחפשים להעביר תקופת זמן ולא מחפשים קריירה ועתיד.יותר בכיוון של כיסוי הוצאות וקצת דמי כיס . האפשרויות הן סוכנויות נסיעות ,מכירה בעגלות, הוראת אנגלית, בארים/מועדונים ועבודות מזדמנות שונות. במקרים רבים ,העובד לא יהיה חוקי או בתחום האפור עם כל הסיכונים הכרוכים בזה ושעות העבודה יהיו רבות ו/או משכורת נמוכה.
3. פתיחת עסק עצמאי: כאן אני חייב להדגיש שאין שום קשר בין פתיחת עסק לעבודה בו. כל זר יכול להקים חברה ו/או לפתוח עסק (ז"א – להיות הבעלים של עסק כלשהו) אך זה אינו מתיר לו לעבוד בעסק של עצמו !! כדי לעבוד גם בעסק של עצמו – זר חייב בכל האישורים הנדרשים כאילו עובד בעסק שאיינו שייך לו.
4. עבודה חוקית בחברה מקומית: במידה וכישוריכם נדרשים ע"י חברה מקומית – אותה חברה תדאג ותצייד אתכם בניירת המתאימה איתה תוכלו להוציא אישור עבודה ועל סמך האישור ויזה ואישור שהייה מבוסס עבודה. החברה צריכה לעמוד בתנאים מסויימים כגון רישום , ניהול ספרים הצהרות מסים,הון עצמי מינימלי, 4 עובדים מקומיים על כל זר ועוד כהנה וכהנה אישורים ומסמכים. חשוב לציין – אישור עבודה הוא אישי, ספציפי למקום עבודה מסויים, למשרה מסויימת ולמקום גאוגרפי מסויים ואיננו ניתן לניוד.
תובנות: גם אם יש לכם השכלה גבוהה כלשהי, זיכרו שעל כל משרה מתמודדים מקומיים עם כישורים והשכלה לא פחותים ממכם ועם יתרון של שפה ,מנטליות ונכונות לעבוד יותר שעות ועבור פחות שכר – כך שסביר שהמעסיק יעדיף את התאילנדי על פניכם.
בנוגע להוראת אנגלית – בתי ספר פרטיים ברמה טובה שגם ישלמו שכר טוב יעסיקו רק דוברי אנגלית ברמת שפת-אם ועם תעודות ודיפלומות מוכרות בתחום ההוראה. ישראלי ללא תעודות הוראה אולי יקבל משרה בעיירה/כפר נידחים והמשכורת תהיה ירודה בהתאם.
לסיכום: אם המטרה שלכם היא קריירה ועתיד, תאילנד איננה המקום לחפש בו עבודה אלא אם יש לכם מקצוע ייחודי, מבוקש ונדרש בתאילנד והדבר כרוך ברוב המקרים בהשכלה גבוהה ומומחיות באותו נושא נדרש.
** ברצוני להודות ולתת קרדיט לחברי OlenWag על תרומתו להכנת כתבה זו !!